Na Doupově finišuje komplexní polní výcvik úkolového uskupení pro alianční iniciativu připravenosti

Úkolové uskupení vyčleněné pro alianční iniciativu připravenosti (NRI – NATO Readiness Initiative) má za sebou deset dnů výcviku a blíží se do finále. Komplexní polní výcvik na Doupově koncipoval velitel uskupení podplukovník Stanislav Kočica tak, aby se zapojené jednotky, které spolu cvičí prvně, sladily. Vojáky včera navštívil náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata.

Úkolové uskupení pro NRI je postavené na bázi žateckého 41. mechanizovaného praporu, doplňuje ho mechanizovaná rota ze 42. mechanizovaného praporu a družstva dělostřeleckého průzkumu z 13. dělostřeleckého pluku. Součástí jsou rovněž logistici a zdravotníci.

Výcvik s ostrou municí a ad hoc incidenty

„Je potřeba sladit všechny aspekty bojové činnosti – od standardních operačních postupů, přes drily, taktické návyky, předávání signálů až po procesní mechanismy řízení a velení,“ podotýká Kočica.

První týden vojáci trénovali taktiku a střelbu samostatně, nyní výcvik vrcholí bojovými střelbami čet. „V praxi jde o plnění úkolu pod námětem s ostrou municí. Jednotka postupuje tak, jako by se jednalo o skutečnou situaci – po naplánování přichází vydání bojového rozkazu, následuje příprava a splnění úkolu. V tomto případě vedení bojové činnosti na střelnici, kde je pro tyto potřeby připravena vojákům neznámá terčová situace simulující aktivitu protivníka,“ doplňuje Kočica.

Rozhodčí zároveň vytváří ad hoc incidenty – například porucha vozidla, zranění nebo dělostřelecký přepad, na které musí jednotka kvapně reagovat. „Vše je vyhodnocováno – od postupu jednotlivce až po reakci jednotky. Je to důležité pro další společnou přípravu, kdy se zaměřím na odstraňování nedostatků,“ sděluje Kočica.

Za vojáky zavítali představitelé armády

V úterý 10. března se na výcvik přijel podívat náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata se svým zástupcem generálmajorem Miroslavem Hlaváčem. Generál Opata využil příležitosti a krátce se cvičícími vojáky promluvil mj. i o plánované reformě 4. brigády: k 1. říjnu letošního roku předá brigáda chrudimský 43. výsadkový prapor do podřízenosti nově vznikajícího výsadkového pluku.

„Vaše brigáda bude mít tři prapory a zhruba od roku 2025 bude celá postavená na kolových obrněných vozidlech Pandur. Zároveň v roce 2023 proběhne modernizace stávajících kusů této techniky, protože se dostanou do poloviny životního cyklu. Na to máme již hotové studie, ve kterých je mimo jiné řešena úprava podvozku, zbraňové stanice a pochopitelně spojovacích prostředků,” uvedl generál Opata.

  • Cvičení, jež bylo pro úkolové uskupení prvním velkým a společným, pokračuje do pátku 13. března. V květnu vojáky čeká Strong Eagle, největší cvičení 4. brigády rychlého nasazení v letošním roce. Bude výjimečné propojením skutečných a simulovaných cvičících a techniky v jednom okamžiku a na jednom místě. Úkolové uskupení na bázi 41. mechanizovaného praporu drží hotovost pro NRI minimálně do konce roku. Celkem jde o zhruba 700 vojáků, kteří by v případě potřeby byli nasazeni po Silách velmi rychlé reakce NATO (VJTF – Very High Readiness Joint Task Force). Pro jednotku to znamená být připravena do 10 dnů na přesun a do 30 dnů být nasazena prakticky kdekoliv na světě. Podle zadání by plnila plné spektrum bojových operací za použití veškeré techniky, kterou prapor disponuje – tedy mj. kolových obrněných vozidel Pandur.