Nové spojovací Pandury slyší i člověka na opačné straně zeměkoule

Začátkem března převzali vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení ve Štěpánově na Olomoucku čtyři nové Pandury. Jde o verze velitelsko-štábní a spojovací. Do konce tohoto roku mají dostat ještě zbývajících šestnáct kusů těchto speciálních vozidel.

Šest Pandurů ve verzi velitelsko-štábní a 14 ve verzi spojovací je určeno pro velení na stupni prapor a brigáda. Vnitřní vybavení obou typů se přitom diametrálně liší: zatímco velitelsko-štábní Pandur zajišťuje datový provoz, spojovací má na starosti kompletní rádiový provoz.

Velitelský Pandur jednoduše řečeno disponuje vším, co velitel potřebuje, aby měl přehled o situaci na bojišti. „Přímo zabudované má dva počítače, dva volné mají k dispozici operátoři. V sestavě je navíc deset dalších počítačů, které štáb využije v případě rozvinutí místa velení v polních podmínkách. Tyto počítačové stanice by byly umístěny ve speciálním nafukovacím stanu,“ vysvětlil kapitán Tomáš Votava, příslušník skupiny bezpečnosti komunikačních a informačních systémů velitelství 4. brigády rychlého nasazení.

Spojovací Pandur zajišťuje rádiové spojení mezi nadřízeným stupněm a koncovým uživatelem, tedy vojákem v poli. K dispozici jsou tři radiostanice, které vysílají ve dvou pásmech – velmi krátké vlny a krátké vlny. „Ve VKV pásmu je dosah na vzdálenost zhruba 25 kilometrů, KV pak fungují od jednoho až po desítky tisíc kilometrů. Mluvit tak můžeme bez problému s někým, kdo je na opačném konci zeměkoule,“ uvádí Votava s tím, že veškerá spojení mohou být šifrována.

Oba nové typy Panduru jsou vybaveny rušičkou, jsou bez lafetovaných zbraní a mají zvýšenou balistickou odolnost a protiminovou ochranu, což si v návaznosti na zvýšení celkové hmotnosti vozidel vyžádalo posílení brzdového systému. Motorizace zůstala stejná, jako u dříve zavedených typů vozidel Pandur II 8×8.

Podle vrchního praporčíka 41. mechanizovaného praporu Žatec praporčíka Františka Němce čeká klíčové příslušníky praporu v nejbližších dnech proškolení na tuto novou techniku.


4. brigáda rychlého nasazení má aktuálně ve výzbroji všech osm typů vozidel Pandur II 8×8:

  1. KBVP – kolové bojové vozidlo pěchoty (modifikace KBVP M1 RVS byla v počtu 4 kusů nasazena na území Afghánistánu s přídavným mřížovým pancéřováním a aktivním rušičem)
  2. KBV-VR – kolové bojové vozidlo velitele roty
  3. KBV-PZLOK – kolové bojové vozidlo průzkumné s radiolokátorem
  4. KBV-PZ – kolové bojové vozidlo průzkumné
  5. KOT-Ž – kolový obrněný transportér ženijní
  6. KOT-ZDR – kolový obrněný transportér zdravotní
  7. KOVVŠ – kolové bojové vozidlo velitelsko-štábní
  8. KOVS – kolové bojové vozidlo spojovací