Češi v Lotyšsku opět ukázali techniku, zájem vzbudila buzola

Naši vojáci, kteří v Lotyšsku působí pod vedením Kanady a jsou součástí dělostřelecké baterie, kde doplňují kanadské a slovinské kolegy, měli v uplynulých dnech možnost představit nejen techniku minometné baterie 42. mechanizovaného praporu Tábor. Představili i způsoby zamíření na cíl a další podrobnosti ze své práce.

„Myslím, že dost otázek bude k buzole, kterou používáme pro zamíření minometů na cíl,“ odhadoval dopředu velitel minometné čety poručík S. G. „Již byla příležitost ukázat naši techniku a kanadská kolegyně se mě zeptala, kde to má baterie a GPS přijímač. Hodně ji překvapilo, že toto je přístroj, který prověří matematické schopnosti vojáka bez pomoci počítače či jiného sofistikovaného postupu,“ dodal velitel.

Překvapený ale nebyl každý. „Jsem vystudovaný dělostřelec a přesně takovou buzolu mám doma,“ přiznal se černohorský poručík, který se přišel na ukázku naší techniky podívat. „Je to sice velmi dlouho, co to bylo vyrobeno, ale je to spolehlivé, téměř nerozbitné a funguje to vždy, protože nepotřebujete ani zdroj energie ani GPS signál. Stačí vám tužka, papír a mozek,“ dodal poručík Adnan Sijaric.

Podle reakcí všech států, které se přišly na ukázku podívat, tedy Slovinska, Slovenska, Kanady, Černé Hory, Itálie a Španělska, bylo patrné, že respektují české kolegy, a to jak jejich techniku, tak dovednosti.

zdroj: www.army.cz