Výjimečná návštěva u 42. mechanizovaného praporu v Táboře

Dne 22. 5. 2020 navštívili 42. mechanizovaný prapor předseda Vlády České republiky Andrej Babiš, ministr obrany České republiky Lubomír Metnar a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata.
Hlavním cílem návštěvy bylo poděkovat vojákům za jejich nasazení na státních hranicích a v odběrových týmech v době koronavirové pandemie, za účast v zahraničních operacích a také uctít památku padlých vojáků 42. mechanizovaného praporu.

Je to vůbec poprvé, kdy ministerský předseda navštívil 42. mechanizovaný prapor – Svatováclavský. Nejprve velitel praporu podplukovník Daniel Cekul seznámil hosty s historií útvaru a následně se současnými hlavními úkoly. Poté ve Svatováclavské síni tradic kaplan praporu pohovořil o důležitých symbolech a dokumentech jednotky. Následovalo položení věnců a modlitba za padlé u pietního místa praporu. V další části programu byla statická ukázka bojové techniky, výzbroje a jednotlivých vojenských odborností, kterými prapor disponuje. Po krátkém setkání s novináři a zodpovězení pár otázek předvedli příslušníci praporu dynamickou ukázku přepadu nepřítele za účelem získání citlivých zpravodajských informací. V poslední části návštěvy proběhla beseda s vojáky o aktuálních tématech i plánech do budoucna. Neplánovaně hosté při odchodu z jídelny navštívili Svatováclavskou kapli, kde si prohlédli relikvii sv. Václava i vzpomínkové místo padlým vojákům. Následovalo rozloučení a ukončení celé akce.