Model vozidla jako připomínka padlých

11. listopad je celosvětově vnímán jako Den válečných veteránů a trvalá připomínka ukončení 1. světové války. Jeho obecným symbolem je vlčí mák. Každý si ovšem tento významný den připomíná jinak.

Desátník Tomáš Kolovrátník, profesionální řidič roty podpory Velitelství 4. brigády rychlého nasazení (4. brn), se rozhodl uctít památku padlých kolegů vlastní tvorbou pietního diorámatu zobrazující vozidlo MRAP u stěny typu T-wall. Vozidlo MRAP, pro mnohé symbol vojenských patrol a dalších operací v Afghánistánu, se Tomáš rozhodl ztvárnit pomocí plastikového modelu v měřítku 1:35. Model plánoval dokončit právě do 11. listopadu, což se mu povedlo.

“Vozidlo MRAP je zakoupená stavebnice, ale všechno ostatní jsem si musel vyrobit doma sám. Improvizoval jsem, stěny jsem si odlil ve vlastnoručně vyrobených formách,” shrnul téměř dvouletou práci na finálním diorámatu Tomáš, mezi modeláři přezdívaný “MORBO”.

Zobrazená scenérie připomíná řadu notoricky známých fotografií pořízených během operací českých strážních rot působících na mezinárodním letišti BAF Bagram. Model, jemuž Tomáš říká “memory Afghánistán”, je především vzpomínkou na ty, kteří se domů nevrátili živí.

“Obrázky padlých kolegů s textem o jejich úmrtí jsem si nechal vyrobit na zakázku a poté jsem je nanesl na stěny, aby dokreslily finální vzhled celku. Náročné bylo i barvení – pouštní odstín, odstín barvy betonu, českou vlajku a provozní opotřebení povrchu vozidla jsem dělal několik desítek hodin. Celkově jsem na tom strávil skoro dva roky, “ doplnil desátník Kolovrátník a jedním dechem skromně dodává: “chyby se na modelu určitě najdou, ale hlavním smyslem byla připomínka těch kluků. To nejhorší se totiž může stát každému z nás.”