Žatečtí jsou připraveni k nasazení v rámci alianční iniciativy NRI

Od prvního ledna letošního roku vyčleňuje Armáda ČR 41. mechanizovaný prapor do struktury iniciativy připravenosti NRI (NATO Readiness Initiative). V případě potřeby by celkem 40 tisíc aliančních vojáků bylo schopných nasazení do 30 dnů. Připravenost Žateckých přijel včera zkontrolovat náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata.

Prezentaci o aktuálním stavu představili generálu Opatovi velitel 4. brigády rychlého nasazení plukovník Josef Trojánek a velitel 41. mechanizovaného praporu v Žatci podplukovník Stanislav Kočica. Úkolové uskupení je v tuto chvíli připraveno jak po stránce personálu, tak z hlediska techniky i materiálu.

Jádro uskupení tvoří 41. mechanizovaný prapor, který doplňují další prvky, jako je minometná baterie a jednotky bojového zabezpečení. Celkem jde o zhruba sedm set vojáků. Ti by v případě konfliktu plnili podle zadání plné spektrum bojových operací za použití veškeré techniky, kterou prapor disponuje – tedy mj. kolových obrněných vozidel Pandur. Hotovost žatečtí vojáci drží od 1. ledna do 31. prosince letošního roku.

Závazek vůči NATO

„Vyčleňováním jednotek do aliančních hotovostních sil plníme závazky vůči NATO. Alianční síly jsou deklarovány jako akceschopné vysoce profesionální síly pro podporu NATO podle aktuální potřeby, proto jsme se přihlásili k nové iniciativě k připravenosti aliančních sil NRI (NATO Readiness Initiative), kterou schválil Summit NATO v Bruselu v červenci 2018,“ vysvětlil armádní generál Aleš Opata.

Kvůli vyčlenění do iniciativy NRI čeká vojáky 41. mechanizovaného praporu letos v březnu ve Vojenském újezdu Hradiště komplexní polní výcvik, v květnu se zapojí do největšího cvičení 4. brigády rychlého nasazení Strong Eagle. Během roku pak absolvují ještě další cvičení menšího rozsahu.

Cílem iniciativy je mít do letošního roku 30 praporů, 30 leteckých jednotek a 30 námořních plavidel připravených k nasazení do 30 dnů. Nejde přitom o nové síly, ale o zvýšení schopností těch, které spojenci již mají a byly by k dispozici pro operace kolektivní obrany a krizové reakce. Jednotky NRI by byly nasazeny po Silách velmi rychlé reakce NATO (VJTF – Very High Readiness Joint Task Force), které jsou připraveny reagovat na hrozby pro členské země Aliance kdekoli na světě během pěti dnů. Hotovost pro tyto reakční síly pro letošek drží příslušníci 71. mechanizovaného praporu.

zdroj: www.army.cz