Realita a simulace v jeden okamžik: Žatečtí se připravují na nejvýznamnější cvičení 4. brigády v tomto roce

Na Doupově se v květnu odehraje největší cvičení 4. brigády rychlého nasazení letošního roku s názvem Strong Eagle 2020. Zapojí se do něj přes 1200 vojáků z různých útvarů Armády ČR, dalších 150 bude jednotky řídit přes počítače. Výjimečné bude propojení skutečných a simulovaných cvičících a techniky v jednom okamžiku a na jednom místě.

„Hlavním aktérem bude 41. mechanizovaný prapor, který je od prvního ledna vyčleněn do iniciativy připravenosti NRI (NATO Readiness Initiative),“ prozradil řídící cvičení a zároveň zástupce velitele 4. brigády rychlého nasazení plukovník gšt. Jan Štěpánek.

Kromě Žateckých se zapojí i ostatní prapory brigády 42., 43. a 44., dále dělostřelci, logistici, ženisté, zdravotníci, chemici, protivzdušná obrana, vojskový průzkum a vojenští policisté. Do Vojenského újezdu Hradiště se vypraví i čtyřicítka vojáků německé 10. obrněné divize, s nimiž jednotky 4. brigády pravidelně spolupracují. Samozřejmostí je nasazení vojenské techniky, především kolových obrněných vozidel Pandur a lehkých obrněných vozidel Iveco.

Cvičení Strong Eagle 2020 se odehraje od 9. do 22. května ve Vojenském újezdu Hradiště a v Centru simulačních a trenažérových technologií v Brně.

Výjimečný výcvik spojuje realitu a simulaci

„Cvičení je výjimečné především svým nebývalým charakterem. Jedná se o kombinaci taktického a takzvaného distribučního cvičení, což v praxi znamená reálné taktické cvičení s protivníkem, za současné digitální simulace ostatních prvků bojového úkolového uskupení. Jejich aktivita bude simulována na počítacích v Brně a přímo distribuována cvičícím vyvedeným ve Vojenském újezdu Hradiště,“ vysvětlil plukovník Štěpánek.

Zjednodušeně řečeno: Přesuny, obranu, útok a boj na zdrženou budou ve výcvikovém prostoru trénovat vojáci 41. mechanizovaného praporu. Situaci na bojišti budou v přímém přenosu na počítačích v centru CSTT v Brně sledovat příslušníci štábu. Kromě skutečných vojáků v poli ale budou přes monitory řídit i ostatní, neexistující jednotky, které by byly součástí úkolového uskupení při skutečném nasazení.

„Takováto simulace by samozřejmě nebyla možná při použití ostré munice. Vojáci budou vybaveni taktickými soubojovými simulátory. Systém snímá laserové signály iniciované vystřelením cvičné munice a řídící výcviku pak na počítači sleduje přesnost a efektivitu zásahu a v přímém přenosu sleduje pohyb na bojišti. Barvy mu přitom ukazují aktuální stav – nepřítele, zranění či vyřazení,“ doplnil plukovník Štěpánek s tím, že simulátory budou osazená i bojová vozidla Pandur.

Podle plukovníka Štěpánka cvičení prověří schopnosti nejen vojáků v poli, ale také štábů tyto jednotky řídit. Klíčovou roli budou hrát i armádní zásobovači, kteří budou mít na starosti kompletní logistické zabezpečení.

  • Cílem iniciativy NRI je mít mít v pohotovosti jednotky, které by byly nasazeny po Silách velmi rychlé reakce NATO (VJTF – Very High Readiness Joint Task Force), které jsou připraveny reagovat na hrozby pro členské země Aliance kdekoli na světě během pěti dnů.
  • Tyto jednotky by tak kontinuálně převzaly jejich roli v rámci zvýšení schopností těch jednotek, které spojenci již mají a byly by k dispozici pro operace kolektivní obrany a krizové reakce.
  • Hotovost pro tyto reakční síly pro letošek drží příslušníci 71. mechanizovaného praporu.