Nové Letecké muzeum Korea – Merkur v Bezděkově u Žatce

V Bezděkově u Žatce, zhruba kilometr východně od 41. mechanizovaného praporu, bylo tento víkend slavnostně otevřeno netradiční letecké muzeum s názvem “Korea – Merkur”.

Muzeum, jak už název napovídá, mapuje epochu několika desítek let vojenského letiště, které vzniklo v průběhu 2. světové války. Letiště, které bylo středobodem měst Žatce, Chomutova a Mostu, mělo kódový název “Merkur” a místu se odnepaměti přezdívalo “Korea” – údajně kvůli obvykle rozbahněné zemině. Tak vznikl jinak celkem nebývalý název muzea, které je dle svých zakladatelů “postaveno na životních příbězích”. Muzejní expozice mapuje celou historii letiště od druhé světové války až po rok 1993, kdy bylo letiště definitivně smazáno z mapy světa. Krom uniforem, odznaků, modelů a dalších leteckých artefaktů, jsou výraznou součástí expozice osobní příběhy konkrétních osobností ze světa letectví. Tedy především těch spojených se zaniklým letištěm.

Slavnostní zahájení provozu muzea bylo moderováno plukovníkem v zál. Jiřím Rámešem a mezi čestnými hosty byli Velitel vzdušných sil AČR generálmajor Petr Hromek, starostka města Žatce a senátorka Zdeňka Hamousová a další významní hosté. Za 4. brigádu rychlého nasazení se zúčastnil náčelník štábu Velitelství plukovník Jiří Hrazdil.