6. ročník Memoriálu Davida Beneše má své vítěze

17 čtyřčlenných týmu soutěžilo dva dny a jednu noc v extrémně náročném víceboji pěchoty. Borci si tak poměřili síly v disciplínách, které jsou v různých formách běžnou součástí každého vojáka manévrových jednotek.

Ve středu 23. června se na pěší střelnici Vršovice sešli zástupci devíti jednotek Pozemních sil, aby odstartovali v pořadí již 6. ročník soutěže, která připomíná padlé kamarády. Volba místa nebyla náhodná a hned po úvodním proslovu velitele 41. mechanizovaného praporu podplukovníka Stanislava Kočici se týmy odebraly do výdejny munice. Začátek memoriálu byl věnován střelbě z několika typů zbraní a především z nezvyklých střeleckých pozic a situací. Kromě krátkých a dlouhých zbraní si borci vystřelili např. z podvěsného granátometu. V duchu střelecké přípravy, včetně hodů granátem, se nesl celý den. Ti co se těšili na zasloužený odpočinek se ovšem nedočkali. Tak, jak celý den slunce zbarvovalo tváře bojovníků do ruda, jim noční déšť osvěžil pochod do 30 km vzdáleného Žatce.

Ráno, po krátkém odpočinku, byli viditelně neodpočatí soutěžící seznámeni s dalším blokem soutěže. Ten byl připraven na žateckém cvičišti Pereč. Disciplíny, na první pohled jednoduché, byly náročné právě pro svou neobvyklost – to, co borce čekalo, se totiž jen tak někde netrénuje. Plazení s minou na čas, zrychlený přesun s rádiem a následným naladěním správné frekvence, přesun minometu s následným doplněním min, poskytnutí první pomoci a odsun raněného – to všechno zní zdánlivě jednoduše a nejeden voják by mohl říct, že to zná. Náročnost spočívá v různorodosti jednotlivých úkonů a časovém presu, který na závěr soutěže míchá pořadím.

Po poledni se šlo do finále. Všichni se přesunuli na sportovní areál 4. brigády rychlého nasazení Flora, kde bylo hlavním úkolem pořadatelů z kluků vyždímat poslední zbytky sil a vůle. Kombinace notoricky známé NATO překážkové dráhy s 20kg batohem (na tým), který se nesměl dotknout země a ještě celou dráhu zdolat v opačném směru, společně s “opičí” dráhou, kde se kombinovala zručnost s fyzičkou, to zamíchalo nejen pořadím, ale i emocemi.

Komu čest, tomu čest. Přísloví, které v sobě zahrnuje celý smysl memoriálu – poměřit síly ve zdánlivě známých vojenských disciplínách a především v přátelském a fair play duchu s ostatními jednotkami. To se povedlo na výbornou a vítězi jsou tak v očích pořadatelů ze 41. mechanizovaného praporu opravdu všichni účastníci letošního ročníku. Rozhodčí s výsledky v ruce mají o vítězi ovšem jinou představu – po spravedlivém vyhodnocení všech disciplín je definitivně rozhodnuto o pořadí jednotlivých týmů. Pomyslné zlato odváží borci ze 43. výsadkového pluku do Chrudimi, stříbro si vezou naši táborští ze 42. mechanizovaného praporu a bronz zůstává doma, tedy u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Nutno dodat, že tři nejlepší střelci soutěže jsou taktéž z domácího 41. mechanizovaného praporu. Zvítězili skutečně ti nejlepší a my jim vítězství přejeme a k výsledkům všem gratulujeme!