Žatecké vojáky navštívil Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata

30. června končí ve funkci Náčelníka Generálního štábu armádní generál Aleš Opata. Poslední měsíc jeho funkčního období využil k návštěvě několika jednotek. Dnes navštívil Žatec, konkrétně vojáky 4. brigády rychlého nasazení (4. brn).

Jeho návštěva souvisela nejen s blížícím se koncem jeho funkčního období, ale i se skutečností, že v letech 2004 – 2008 žatecké posádce a 4. brn velel. V krátkém proslovu poděkoval jednotce a jejím vojákům za dlouhodobé kvalitní plnění úkolů. Vybraným příslušníkům, včetně jednoho kolegy v záloze, následně předal pamětní minci.

Velitel 4. brn brigádní generál Jan Štěpánek také poděkoval generálu Opatovi nejen za jeho neoddiskutovatelný přínos 4. brn, ale i celé Armádě České republiky a předal mu dar za celou jednotku. Při této příležitosti ocenil generál Štěpánek několik vojáků čestným odznakem 4. brn.

Následovalo drobné pohoštění, po kterém generál Opata krátce zavítal na velitelství, kde se na rozloučenou symbolicky zvěčnil do kroniky 4. brn. A samozřejmě nikde jinde, než ve své bývalé kanceláři.

Armádní generál Aleš Opata sloužil u 4. brn od jejího vzniku v roce 1994. Prošel si řadou funkcí, včetně velení 43. výsadkového praporu, aby nakonec v letech 2003 až 2008 velel celé brigádě.

Panu generálovi celá 4. brigáda rychlého nasazení děkuje za všechno a přeje hodně štěstí a osobní pohody do dalších let!