Svatováclavský 42. mechanizovaný prapor má nového velitele

Po téměř pěti letech velení praporu předal dnes podplukovník Daniel Cekul na slavnostním nástupu jednotky pomyslné žezlo svému nástupci majoru Vítězslavovi Jůdovi. Podplukovník Cekul tak uzavírá nejen své působení u bojového praporu, ale i svou bohatou kariéru vojáka z povolání.

Podplukovník Daniel Cekul, který po téměř pěti letech předal funkci velitele praporu, poděkoval všem příslušníkům útvaru za odvedenou práci pod jeho velením. Ve svém proslovu připomněl klíčové okamžiky i úkoly praporu a vzpomněl na události, které se nesmazatelně zapsaly do historie jednotky. V závěru své řeči popřál novému veliteli hodně štěstí a sil v nově zastávané funkci. Podplukovník Cekul s předáním funkce pomyslně uzavírá svou kariéru a s koncem roku odchází do zálohy.

Nový velitel major Jůda, který dosud zastával funkci zástupce velitele 44. lehkého motorizovaného praporu, bude k 1. říjnu povýšen do hodnosti podplukovníka. S praporem ho čeká řada úkolů, především souvisejících s plánovaným nasazením jednotky v mnohonárodní operaci na území Slovenska.

K oběma velitelům krátce promluvil i přítomný velitel Pozemních sil generálmajor Ladislav Jung, který ve své řeči připomněl, že i on byl kdysi velitelem táborského praporu. Velitel 4. brigády rychlého nasazení (4. brn) brigádní generál Jan Štěpánek poděkoval končícímu veliteli za dosavadní práci ve prospěch praporu i brigády a svůj vděk vyjádřil předáním plakety 4. brn.

Mezi čestnými hosty byli i někteří další bývalí velitelé 42. mpr a jiní významní hosté. Součástí slavnostního nástupu bylo i ocenění vybraných vojáků pamětní mincí 42. mpr z rukou končícího velitele podplukovníka Cekula.