Táborští převzali ocenění za úspěch v zámoří

Na jaře letošního roku se dva příslušníci táborského 42. mechanizovaného praporu účastnili mezinárodní soutěže “The Best Warrior Competition” v americkém Texasu. Včera, tedy 14. září, Vrchní praporčík Texaské národní gardy Michael Cornitius ocenil úspěšné příslušníky 42. mechanizovaného praporu z Tábora rotmistra Miloně Neumayera a desátníka Jakuba Šmitmajera.

Jednalo se o státní kolo soutěže s mezinárodní účastí, která má více než stoletou tradici. Soutěže se účastnilo 30 praporčíků a poddůstojníků z US Army, US Air Force, Texas National Guard, US Army Special Forces, Námořní pěchoty Chile a české 4. brigády rychlého nasazení.

Mezi discilíny patřilo přezkoušení ze základních řádů US Army a Air force, pohovor u komise sestávající z pořadové přípravy, přísahy vojáka a následného rozhledu o ozbrojených silách a mezinárodních vztazích. Tím náročnějším na fyzičku bylo fyzické přezkoušení US Army (Army Combat Fitness Test), noční topografický pochod, vojenské plavání (100 metrů v maskovací ústroji, 10 minut výdrže nad hladinou a 300 metrů v maskovací ústroji po nouzovém opuštění člunu), překážková dráha, zrychlený přesun na 15 kilometrů, dráha bojovníka a samozřejmě střelecká část. Ta se skládala ze střelby z krátké a dlouhé osobní zbraně a z přezkoušení z rozebírání a skládání těžkých zbraní US Army.

Ve všech zmíněných disciplínách se naši vojáci umístili do pátého místa a dokázali tak nejen své osobní kvality, ale důstojně tak reprezentovali i svou jednotku a samozřejmě Armáda České republiky v mezinárodním prostředí.

A jak to celé dopadlo?

Desátník Jakub Šmitmajer skončil celkově pátý a rotmistr Miloň Neumayer byl první!

Gratulujeme!

(samostatný článek o návštěvě texaské a nebrasské Národní gardy na Generálním štábu, kde byli naši vojáci oceněni zde: http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/general-zuna-jednal-s-texaskou-a-nebraskou-narodni-gardou-223479/)