Běh pro válečné veterány

V minulém týdnu proběhla akce s původním názvem “Běh pro válečné veterány okolo republiky”. Akce byla původně koncipována jako vzdání holdu válečným veteránům k 75. výročí ukončení druhé světové války, jehož tradiční uctění v rámci pietních aktů po celé České republice pro státem stanovené restrikce, jako reakce na Covid-19, téměř neproběhlo.

Běh na cca 1800 km okolo republiky, plánovaný symbolicky na Den české státnosti, tedy 28. září, se nakonec pro stejné důvody nekonal v původně zamýšleném formátu ani rozsahu. Restrikce a hygienická opatření reflektující epidemiologickou situaci v zemi si vynutili zrušení akce. Pořadatelé z 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou se ovšem nevzdali a akci iniciovali jako dobrovolnou činnost všech příslušníků Armády České republiky limitovanou pouze časem. Výzva zněla jasně: “vyrazte na svou oblíbenou trasu, ať už s měřícími aplikacemi nebo chytrými hodinkami a dejte do toho všechno!”. Časový rámec byl stanoven na 5 dnů, od avizovaného 28. září do 2. října letošního roku. Včera se finálně sečetly všechny zaslané údaje.

Více než tři desítky útvarů a vojenských zařízení se tak zapojily ve vlastní režii do Běhu pro válečné veterány s tím, že pravidelně posílaly fotografie a údaje o odběhnutých kilometrech do sdílené kilometrové banky. A výjimkou nebyly ani jednotky 4. brigády rychlého nasazení – všechny 4 prapory (ještě včetně 43. výsadkového praporu) a jednotky Velitelství se aktivně zapojily do akce a průběžně doplňovaly kilometry do celkové sumy.

A jak to celé dopadlo? Nad očekávání dobře! Celkově se sešlo v kilometrové bance přes třicet tisíc naběhaných kilometrů, z toho 4. brigáda rychlého nasazení přispěla v součtu téměř pěti tisícovkami naběhaných kilometrů. Cíle akce, tedy připomenutí si 75. výročí ukončení druhé světové války, válečné veterány a Vojenský fond solidarity, který je mimo jiné pro ně určen, byly naplněny beze zbytku. Všem účastníkům děkujeme za přispění svými naběhanými kilometry a pořadatelům z 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou s díkem přejeme mnoho sil a více štěstí do dalších ročníků.