Jindřichohradečtí vojáci Aktivní zálohy mají za sebou úspěšnou bojovou střelbu a palby minometů.

Bojová střelba je právem považována za vyvrcholení přípravy vojáka, resp. jednotky. Její součástí mohou být všechny aspekty výcviku od taktické přípravy po ostrou střelbu z ručních nebo lafetovaných zbraní. Minulý týden bojovou střelbu absolvovala četa Aktivní zálohy jindřichohradeckého 44. lehkého motorizovaného praporu a šlo jim to skvěle.

Po mnohaměsíční pauze se vojáci Aktivní zálohy (AZ) 44. lehkého motorizovaného praporu (44. lmopr) dostali na cvičení. Minulý týden se ve Vojenském újezdu Boletice postupně protočila motorizovaná četa AZ a minometná četa AZ. Obě jednotky vyjely na cvičení s ambiciózními cíli – splnit bojovou střelbu motorizované čety a palby minometné čety. Předmětná palba je navíc poslední fází kurzu “DV020 – Obsluha minometu”, po němž budou prvními certifikovanými vojáky AZ u 4. brigády rychlého nasazení (4.brn), kteří mohou minomet obsluhovat.

„První možnost vyjet s vojáky AZ na cvičení jsme měli až letos v říjnu, tedy po roce a půl dlouhé pauze. Je to tedy zhruba měsíc, kdy jsme se intenzivně začali připravovat na dlouho odloženou bojovou střelbu čety a zároveň pokračovali v přípravě minometné čety k úplnému dokončení kurzu obsluhy minometů,“ shrnul poslední týdny přípravy jednotek AZ náčelník skupiny pro řízení Aktivní zálohy 44. lmopr nadporučík Martin Barabáš.

Cílem bojové střelby čety je prověřit sladěnost jednotlivců a schopnost velitelů na všech úrovních odvelet svou jednotku tak, aby plánovaným nebo improvizovaným manévrem splnili bojový úkol v situaci blízké reálné bojové situaci ofenzivního charakteru. V tomto případě šlo o zničení slabého nepřítele a následné vytěžení důležitého materiálu.

„Přípravě jsme věnovali veškerý čas a během cvičení se to ukázalo. Až na pár nedostatků ve ztracených návycích jednotlivců bojovou střelbu vojáci provedli skvěle. Palby minometná četa zvládla také na výbornou,“ zhodnotil klíčové momenty uplynulého týdne nadporučík Barabáš.

Cvičení se zúčastnily dvě jednotky, tedy necelá padesátka vojáků AZ 44. lmopr, doplněna pěticí vojáků minometné baterie AZ ze žateckého 41. mechanizovaného praporu. Celkem je u 44. lmopr 85 vojáků AZ a další pohovory jsou podepsány. Samotných cvičení se pravidelně účastní zhruba polovina z nich.

„Aktuálně je na našich tabulkách zařazeno 85 vojáků AZ a zároveň máme podepsáno dalších zhruba 35 pohovorů, takže očekáváme, že do konce příštího roku budeme disponovat zhruba 120 vojáky AZ,“ dodal vrchní praporčík 44. lmopr praporčík Pavel Ďucha.

Všechny jednotky 4. brigády rychlého nasazení mají systemizovaná místa pro vojáky AZ. Současná naplněnost je zhruba 80%. Zájem o službu u AZ ovšem trvale stoupá.

„Stát se vojákem Aktivní zálohy může každý, kdo splňuje stanovená kritéria (https://www.aktivnizaloha.army.cz/podminky-vstupu-do-az). Pokud se hlásí dříve sloužící voják, je cesta přes zdravotní prohlídku k útvaru vcelku krátká. Úplný nováček musí navíc absolvovat Kurz základní přípravy (KZP) ve Vyškově a doba od podání přihlášky po zařazení na systemizované místo u jednotky  může trvat i několik měsíců. Záleží i na termínech a kapacitě kurzu,“ doplnil kapitán Marek Hübner z pracoviště přípravy AZ Velitelství 4. brn.