4. brigádu rychlého nasazení navštívil vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny generálporučík Valerij Zalužnyj

Dnes, druhý den své oficiální dvoudenní návštěvy České republiky, zavítal generál Zalužnyj do žatecké posádky. Navštívil Velitelství 4. brigády rychlého nasazení (4. brn) i 41. mechanizovaný prapor (41. mpr).

V dopoledních hodinách přivítal vrchního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny generála Zalužného v žatecké posádce velitel 4. brn plukovník Jan Štěpánek před budovou velitelství. Následně plukovník Štěpánek návštěvu s doprovodem pozval na krátké jednání, během něhož byla panu generálovi formou prezentace představena 4. brn, včetně stručné historie a současných schopností. Na závěr jednání si velitel 4. brn plukovník Štěpánek a vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny generál Zalužnyj symbolicky vyměnili pamětní dary.

Další část prezentace jednotek 4. brn spočívala v návštěvě 41. mpr, kde velitel praporu podplukovník Stanislav Kočica připravil statickou ukázku techniky a výzbroje. Generál Zalužnyj tak měl jedinečnou možnost seznámit se s nejmodernější výzbrojí a (nejen) bojovou technikou Armády České republiky (AČR). Některé zbraně a typy vozidel byly u útvaru doslova týden.

Za Armádu České republiky ukrajinskou delegaci doprovázel zástupce náčelníka Generálního štábu – náčelník štábu generálporučík Miroslav Hlaváč, který dříve 4. brn a žatecké posádce několik let velel.