Vojáci 4. brigády rychlého nasazení a složky IZS cvičili reakci na případný teroristický útok

Vojáci a policisté spolu cvičili souhru při případném teroristickém útoku na zámek Bečov nad Teplou. Do akce se zapojili také vojenští policisté a hasiči. Areál zámku a relikviáře sv. Maura byl proto dnes pro veřejnost uzavřen, odpoledne si ale návštěvníci mohli prohlédnout armádní techniku.

„Účel tohoto cvičení je zajistit zámek proti nejtěžšímu útoku, který se může připravovat, to znamená velmi sofistikovaný teroristický útok na zámek Bečov s cílem poškodit zámek a zároveň relikviář sv. Maura,” uvedl bezpečnostní poradce Jiří Míka, který se podílel na přípravě cvičení.

Na prvním místě je podle něj především efektivní spolupráce všech zapojených složek. Cvičení by také mělo pomoci doladit postupy, které by byly potřeba při skutečném útoku. I proto se po téměř dvaceti letech nácviků poprvé zúčastnili i vojáci.

Scénář útoku

V okolních lesích se rozšířil požár, o který se staraly jednotky Hasičského záchranného sboru. Teroristé v ten moment zaútočili na zámek. Vojáci proto museli rychle obsadit zámek a zabezpečit jeho vnitřní perimetr, policisté měli na starost jeho okolí. Vojáci tak například bleskově obsadili terasy zámku a hradu, nádvoří a na nejvyšších bodech s dohledem na celé údolí si vytvořili stanoviště odstřelovači.

Rok plánování

Do cvičení se zapojilo zhruba padesátka vojáků, policistů a hasičů. Podle kastelána zámku Tomáše Wizovského trvala příprava cvičení skoro rok. Původně mělo být dříve, ale kvůli ubytování skupiny uprchlíků z Ukrajiny se cvičení přesunulo na říjen. Bylo také potřeba sladit požadavky památkové ochrany s pobytem a působením vojáků v prostorách zámku.

Relikviář sv. Maura se považuje po korunovačních klenotech za druhou nejcennější movitou památku v Česku. Tomu odpovídá i její zabezpečení. Schránka s ostatky svatých je uložena v nerozbitné vitríně a místnost, ve které je umístěna, by měla odolat i devastujícímu požáru.