104. výročí vzniku Československa jsme si připomněli pietními akty po celé zemi

V Žatci, stejně jako v ostatních posádkových městech, si vojáci 4. brigády rychlého nasazení připomněli výročí založení samostatného Československého státu pietním aktem.

Společně se zástupci města Žatce a zástupci dalších organizací se vojáci sešli u Pomníku obětem II. světové války na Kruhovém náměstí. Samotný pietní akt zahájila symfonická báseň Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany. Za jejího doprovodu kladeči věnců ze žateckého 41. mechanizovaného praporu postupně umístili květinové dary na připravené podstavce.

Úvodní slovo si vzal starosta města Žatce Radim Laibl, který připomněl okolnosti vzniku samostatného Československého státu. Tradičně následovala slova předsedkyně Československé obce legionářské paní Danuše Manové. Ta rekapitulovala dějinné události v kontextu s aktuálním děním ve světě. Poslední řečnicí byla paní Olga Nepivodová ze Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel, která využila příležitosti a předala čestné členství bývalé starostce města paní Zdeňce Hamousové. Na samotný závěr zazněla státní hymna.

Za Velitelství 4. brigády rychlého nasazení se piety zúčastnil zástupce náčelníka štábu podplukovník Jan Slepánek a 41. mechanizovaný prapor zde reprezentoval jeho zástupce velitele major Jiří Růžička.