Táborští odstřelovači vyhráli mezinárodní klání

Trojčlenný tým táborských odstřelovačů pokořil dalších 42 týmů z celého světa. Stalo se tak v rámci 10. ročníku izraelské mezinárodní soutěže International Sniper Competition 2022, kterou každoročně pořádají izraelské ozbrojené síly (Izrael Defence Forces).

Soutěž byla pořádána v týdnu od 22. října, ve kterém soutěžící týmy během 4 dnů a 3 nocí plnily dvě desítky střeleckých úloh. Během toho byly prověřovány všechny dovednosti související s prací současných odstřelovačů, např. pozitivní identifikace a eliminace cílů s využitím optoelektronických přístrojů a organických zbraní. Tým celou soutěž prošel s předem stanoveným vybavením nutným pro splnění jednotlivých disciplín, které odpovídá současným standardům. Tým tak plnil úkoly v kompletní balistické ochraně jednotlivce, přičemž musel nést několik druhů zbraní v různých rážích s kompletním rozpočtem munice na celou dobu soutěže.

“Každý jeden tým prošel zhruba dvaceti úlohami, které měly pro všechny stejné scénáře. O jejich obsahu jsme se dozvěděli až na místě, kde nám rozhodčí zadal úkol a stanovil omezení, např. časový limit, způsob plnění a toleranci přesnosti zásahů. Nikdy ale nešlo jenom o to trefit terč. Vždy se jednalo o komplexní položku, která maximálně realisticky simuluje skutečnou situaci,” vysvětlil průběh soutěže velitel svého týmu praporčík M. L. ze skupiny táborských odstřelovačů.

Přestože obsah jednotlivých disciplín je pro všechny účastníky stejný, hodnocení a podmínky plnění těchto situací je rozličný na základě rozřazení týmů do několika divizí. Jednu divizi tradičně tvoří pouze domácí izraelské týmy, druhá divize je určena čistě pro zahraniční týmy a další divize jsou sestaveny na základě jednotlivých druhů mateřských jednotek, z kterých byly odstřelovačské týmy na soutěž vyslány. Jednalo se například o divizi speciálních sil, kde už byly zařazeny jak domácí, tak zahraniční týmy.

“Divize speciálních sil, kam jsme byli pro dřívější úspěchy zařazeni i my, je hodnocena přísněji. V praxi to může znamenat např. méně času na plnění úkolů a přísnější hodnocení přesnosti. Vedle nás v této soutěžní divizi byli například příslušníci americké ODA, US ArmyRangers, švédské speciální síly a další příslušníci speciálních sil z mnoha zemí. Za Armádu České republiky se soutěže zúčastnil ještě tým ze 7. mechanizované brigády,” doplnil rotmistr J. F., který byl na soutěži poprvé.

Soutěže se účastnilo celkem 43 tříčlenných týmu z 19 zemí světa a výsledky táborských odstřelovačů předčily všechna očekávání. V divizi speciálních sil vybojovali pomyslné stříbro a celkově byli první v divizi mezinárodních týmů.

Mezinárodní soutěž odstřelovačů “International Sniper Competition” je pořádána Izraelskými ozbrojenými silami (Izrael Defence Forces) a je určena pro tříčlenné týmy odstřelovačů všech partnerských armád světa. Soutěž probíhá na několika místech v okolí výcvikové základny Camp Adam, poblíž izraelského Tel Avivu. Letošní ročník byl jubilejní desátý.